woensdag 7 maart 2012

Liegen en blijven liegen: de borstkankerscreening soap

Het stond er weer in de Standaard (7 maart, ). Een borstkankerspecialist vertelde weer de gebruikelijke leugens over borstkankerscreening, opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Kennen deze mensen hun vak niet? Kennen ze de literatuur niet? Of willen ze ze niet kennen?

1- Er komt zoveel borstkanker voor, omdat er zoveel naar wordt gezocht: kankerscreening vindt veel borstkanker die nooit had moeten worden gevonden, omdat de vrouw gedurende haar leven het nooit zou hebben geweten. Invoering van screening veroorzaakt steeds een ware epidemie van kankerdiagnosen. Jaarlijks krijgen 2000 vrouwen een overbodige diagnose aangesmeerd.

2- Uiteraard hebben mensen met een door screening ontdekte kanker een zeer goede prognose: 1 op 5 tot zelfs op 1 op 3 gezwellen gedragen zich helemaal niet kwaadaardig. Daarnaast worden de kwaadaardige gemist.

3- Het is niet zo dat vervroegde opsporing de prognose verbetert. Dat weten we niet. Onderzoek is daarover onzeker. Het bewijs is matig (als we mild zijn), het effect klein. Hoe beter het onderzoek, hoe kleiner het effect op de borstkankersterfte was. In moderne tijden is er mogelijk helemaal geen effect meer, door de verbeterde behandeling.
4- Wie hierover referenties wil, kan ze krijgen, bij het dozijn. Ieder medisch toptijdschrift schrijft momenteel zeer kritische stukken over borstkankerscreening.

1 opmerking:

  1. Je schrijft:
    “Kennen deze mensen hun vak niet? Kennen ze de literatuur niet? Of willen ze ze niet kennen?”
    Dat doet me denken aan een uitspraak van Peter Gotzsche: “Het is heel moeilijk om iemand iets te doen begrijpen, als zijn salaris afhangt van het niet begrijpen ervan”.

    BeantwoordenVerwijderen