dinsdag 6 maart 2012

Waarom wel of niet meedoen aan baarmoederhalskankerscreening

1-      U moet een zeldzame kans op ziekte afwegen tegen een grote kans op overdiagnose, met beperkte gevolgen.
2-      Baarmoederhalskankerscreening werkt, en doet effectief de sterfte door baarmoederhalskanker dalen.  Omdat sterfte door baarmoederhalskanker vroeg optreedt in het leven, betekent dat veel gespaarde levensjaren voor de geredde vrouw.
3-      Door de werking op precancereuze stadia van baarmoederhalskankerscreening nemen de aantallen baarmoederhalskankers niet toe, en zelfs af.
4-      Invasieve baarmoederhalskanker is zeldzaam in welvarende landen als België of Nederland.
5-      Indien u er een gezonde seksuele levenswijze op hebt nagehouden, is de kans op overlijden aan baarmoederhalskanker kleiner dan één op 1000.
6-      Indien u gevaccineerd bent tegen HPV (Gardasil of Cervarix zijn merken in omloop), en deze vaccins werken (wat nog niet zeker is), is de kans op kanker nog veel kleiner.
7-      In het Engelse programma dienden 7700 testen bij 1000 vrouwen over 35 jaar te worden uitgevoerd om één sterfgeval te voorkomen. Meer dan driehonderd kregen dan een vals positieve test te verwerken.
8-      De behandelingen ten gevolge van een vals positieve test zijn zelden ingrijpend, en vormen geen grote bedreiging voor de gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten