maandag 15 februari 2021


 

 

 

 

Waarom mensen met gebroken benen ook (kunnen) worden geteld als covid-19.

 

Het doel van deze tellingen is niet epidemiologisch (tellen van vastgestelde diagnoses) - dan zou je de diagnose na opname tellen - maar het tellen van bezette bedden en zorgbehoefte.

 

1- Ziekte en opname voor ziekte is een multifactorieel proces – een oude dame met covid-19 valt ,verward door hoge koorts, en breekt haar heup door die val. Die belandt op de covid afdeling, wordt geteld als covid, terwijl de hoofddiagnose bij opname geregisteerd wordt als heupbreuk.

 

2- Een diagnose is een proces: voor (epidemiologische) registratiedoeleinden wordt de hoofddiagnose geregistreerd na opname. Je kan immers worden opgenomen, verdacht voor een maagzweer, maar op de hartafdeling belanden met een acuut hartinfarct (je zou niet de eerste zijn). Dan is de hoofddiagnose hartinfarct. Bij een vergelijkbare strategie bij covid-19 zouden diagnoses weken "laggen" na opname.

 

3- Maar het doel is niet het tellen van covid-19 maar het tellen van door covid-19 bezette bedden. Je wordt covid geregistreerd als je bij opname een isolatiebed voor covid bezet. En je dus positief hebt getest of verdacht wordt en nog wacht op de test. Is die test negatief, dan verdwijn je uit dat bed, uit de registratie en uit de telling. Je wil je isolatiebedden, bezet voor covid-19, tellen. Dat bed mag immers niet worden vrijgegeven, verpleging moet beschermd verzorgen. Bij infectie en ziekte overleed zowat 1% van verpleging en artsen “in the line of duty”: dat is niet weinig.

 

4- Er worden dus covidbedden bezet door mensen die niet als hoofdoorzaak covid19 hebben. Bij een gecompliceerde appendicitis en een PCR+ beland je in een IC covid bed en wordt je ook als covid geteld: je belandt in een isolatiebed en je wordt beschermd verzorgd.  Voor de IC is dat geteld en geregistreerd (in NL): naar gelang de stand van de pandemie (veel of weinig), wordt 5 tot 10% van de IC opgenomen mensen geteld als covid, terwijl ze niet worden verzorgd voor covid19. Maar ze moeten wel beschermd worden verpleegd!

 

Het beslag op de zorg is de kern van de telling. Als mr een (gecompliceerde) beenbreuk heeft opgelopen omdat hij Nederlander is en het ijs op moest op dunne metalen dingen onder de voeten (schaatsen), en daarbij ook PCR positief test, belandt hij op een covid-afdeling en wordt hij geteld. Mr belandt in een isolatiebed, de verpleging stapt er binnen verpakt als marsvrouwtje en mr kan slechts veilig worden verzorgd met veel voorzorgsmaatregelen. Hij hoeft niet ziek te zijn, de test kan vals positief zijn, maar je bent niet goed wijs als je hem gaat verzorgen zonder veiligheidsmaatregelen.

 

Er worden noodzakelijkerwijze meer mensen opgenomen met covid-19 en geteld dan dat er worden opgenomen voor covid-19. Bij het uitdoven van de epidemie lost dat zichzelf op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten